Dejtingappar

I och med att vårt surfande allt mer flyttats över till mobila enheter, som smartphones och surfplattor, förändras också användandet av dejtingsidor. Många av de stora dejtingsajterna, som Match.com, eDarling och Mötesplatsen har utvecklat appar för mobila enheter, där du kan surfa på din vanliga sajt, fast via mobilen.
Men det har också utvecklats speciella dejtingappar som inte är knutna till de traditionella dejtingsajterna.
En av de mest populära och omtalade dejtingapparna heter Tinder. Det är en relativt ny app på den svenska marknaden, men har snabbt nått stor popularitet. Tinder lanserades i Sverige 2014 och har redan runt 150 000 aktiva användare varje månad.
Tinder-appen är i grunden gratis. Med Tinder Plus, som kostar 160 kr per månad, får man mer avancerade funktioner, som ”ångra” och ”pass”.
Den absolut största av dejtingapparna är Badoo. Med 230 miljoner registrerade medlemmar världen över är den otvetydigt nummer ett. Badoo har sina rötter i Facebook-miljön, och man kan enkelt anmäla sig via Facebook.
Appen finns tillgänglig för iPhone, Android och Blackberry.
Att ladda ner appen är gratis, liksom att titta runt och använda basfunktionerna för att ta kontakt.
För 8,49 euro får man ”Superpower” med, bland annat, fler chattar och bättre sökplaceringar. Det går också att köpa ”punkter” för att få enstaka extrafunktioner.
Whing.me-appen är en dejtingapp som är mycket populär hos ungdomar. Kanske beror det på den snygga designen och de coola funktionerna. Appen har en ”Ouick”-funktion där man betygsätter andra singlar med ett ja eller ett nej. Sen kan man komma i kontakt med de singlar som har sagt ja på profilen.
Kostnaden för att vara medlem, och kunna ta kontakt, är 40 kr i månaden. Man kan registrera sig och titta runt gratis, men för att ta kontakt måste man ha ett betalt medlemskap.
Det finns också dejtingsajter och appar som är helt kostnadsfria. Happy Pancake är en av dessa och man erbjuder också en app, som gör det lätt att få notifikationer vid mail, besök och flirt även via mobilen. Med denna, och andra, gratis dejting-appar tillkommer inga kostnader, och man får alla funktioner gratis. Sajten finansieras istället genom reklam.
Appdejting har snabbt blivit mycket populärt, kanske framför allt bland ungdomar. Men, än så länge är det inte lika många som använder dejtingapparna som de vanliga dejtingsidorna, vilket gör att utbudet av partners inte är lika stort.
Många av dejtingsidorna har utvecklat appar, där man kan använda appen på ungefär samma sätt som sajten, men man behöver inte använda datorn utan har tillgång till sajten via en mobil enhet.
I dessa fall är apparna för det mesta gratis, och man använder samma medlemskap som på dejtingsajten.
I många av de rena dejtingapparna får man inte partnerförslag som hos de flesta dejtingsidor, utan man får istället själv titta runt och ta kontakt med de singlar man tycker verkar passande. En stor skillnad på en app och en sajt är att appen använder GPS- positionering, och man kan därför lätt hitta andra singlar som befinner sig i närheten.